YAZAR: Thomas Bührke
"Einstein, Tanrı'nın kumar oynamadığına eminse, ben de eminim ki Tanrı gerçek diye algılanan şeye evreni de kattığına."
-H.
Zaman, bana bu kitabı okuma fırsatı tanıdı. Ben de bazı Einstein meraklıları için zamanın dinamiğini de içine katarak, bazı somut bilgiler derledim.
Einstein, büyük oğlu Hans'a yazdığı bir mektupta Genel Görelilik Kuramı'nı nasıl gerçeğe kavuşturduğunu şöyle anlatmıştı:"Çok yoruldum ancak başarmak fevkalade bir duygu."
Ayrıca Einstein, devamında zamanın göreceli boyutunun içinden nasıl eğilip bükülerek çıktığını şöyle dile getirmişti: "Çok zorlu bir fizik problemini çözdüğümü düşünüyorum. Büyüdüğünde daha detaylı anlatacağım sana."
Bu kozmik sahnenin okyanusunda ben de zamanın değişen boyutunda yer alıyorum.
Einstein'ın kuramlarını daha derinlemesine ve tarihsel boyutunu kavramak için bu kitabı bir sahafçının tavsiyesi üzerine almıştım. Ancak bir fizikçi olmadığım için derinlemesine anlamak ifadesi Genel Görelilik için yetersiz kaldı. Gerçeği kitabı bu konuda yetersiz hissetiğim için de kitaplığımda yer almasını istedim.
Thomas Bührke kitabı on beş bölüme ayırmış. Uzay ve zamanın tarihsel yolculuğundan başlayıp,Picasso'nun dördüncü boyutuyla zamanı bir illüzyon halinde anlamamızı istemiş sanırım. Ancak yazarın kuramı anlatmak için yalın ve anlaşılır anlatımdan ziyade daha matematiksel bir dil kullandığını düşünüyorum. Eğer kitabı okuyacaksanız öncellikle Görelilik hakkında belli bir bilgiye sahip olmanızı tavsiye ederim.
Kitap, kütleçekim dalgalarından, karanlık maddeye karadeliklerden kütleçekimsel kızıla kaymaya kadar birçok konuya da değiniyor. Eğer Görelilik Kuramı'nın tarihsel yolculuğuna dalmak istiyorum derseniz kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Kitabın yayınevi açıklaması;
Kütleçekim dalgaları, karanlık madde ve karanlık enerji, kara delikler, kütleçekimsel kızıla kayma, kütleçekimi etkisiyle ışığın sapması... Thomas Bührke, Özel Görelilik ve Genel Görelilik kuramlarının birer özetini yaptıktan sonra yüzyıl başlarından bu yana astronomi ve astrofiziğin kaydettiği bu yeni bulguların nasıl da söz konusu kuramları destekleyip doğruladığını gözler önüne seriyor. Kuramların dostlarını, düşmanlarını ve edebiyat ile sanattaki yansımalarını ele alıyor. Günümüzde yaşayan uzmanlarla yapılan kısa söyleyişler kitabı tamamlıyor.
,
Kitaptan Alıntılar
"Einstein, kendisi ve teorisiyle ilgili bu heyecanı aynı şekilde ifade etmiştir: "Eminim ki, kitleleri bu kadar cezbeden, anlamamanın gizemidir."
-sayfa 10
"Sahip olduğumuz görüşleri yok saymak kolaydır, ama bir benzeri, analoğu olmayan bir görüşü duyumsal olarak tahayyül etmek zordur. O nedenle üç boyutlu eğri uzaya geçiş yaptığımızda organlarımızın yapısı ve yalnız içinde yaşadığımız evrene dayalı deneyimlerimiz nedeniyle tahayyül gücümüz sınırlıdır."
-sayfa 32
"Ama büyük fikirler zaman gelir ki hak ettikleri yeri bulurlar."
-sayfa 36
"Merak ve özlemle karanlıkta yıllar süren bir arayışı , güven ve yorgunluk arasında gidip gelmeyi ve sonunda gerçeğe ulaşmayı yalnız kendisi de deneyimlemiş birisi anlayabilir."
-sayfa 70
"Bu kadar uzun zaman sonra hedefe ulaşmış olmak nasıl bir his?
-İnsana kendini iyi hissetiriyor! Ama hedefe henüz ulaşmadık. Aslında bir hedef de yok, süregelen bir iş. Bilim insanı olarak hep yollardasınız ve hiçbir zaman bir yere tam olarak varamıyorsunuz. O nedenle bazen bir durmak, sevinmek ve kutlamak her şeyden önemli."
-sayfa 196
"Navigasyon aletiniz sizi bir sonraki araba yolculuğunuzda güvenli bir şekilde hedefe ulaştırırsa, bu görelilik kuramının etkileyici bir örneğidir.Eğer alet bir kere yanılırsa, bilin ki Einstein'ın suçu değilidr."
-sayfa 246
Keyifli okumalar, bilimle kalın!
Comments