top of page

Kitap Önerisi: Bir Bilim İnsanının Tutkulu Hikayesi "Bitkilerin Işığına Doğru"

YAZAR: Hope Jahren






















Merhabalar, kısa bir süredir buralarda yoktum. Bu döngüyü kırmak için karşınıza bir kitap önerisiyle geldim.



Bir Bilim İnsanının Tutkulu Hikayesi kitabı şu anda profesör olan Anne Hope Florina Jahren’in bilim insanı olurkenki yaşam öyküsünü, karşılaştığı zorlukları ve bilim uğruna verdiği mücadeleleri dile getiren bir otobiyografi. Kitap, ABD Eleştirmenleri Birliği tarafından en iyi otobiyografi ödülüne layık görülmüş ve bunun gibi birçok önemli ödüle sahiptir.


Kitabı bir çırpıda bitirebileceğinize garanti ediyorum çünkü ben okurken çok keyif aldım ve kendimden izler buldum. Sonuçta ben de bilim insanı olmak istiyordum ancak yaşamın içinde bazı şeylerin kontrolü biz de olmadığı için bunu gerçekleştiremedim. Buna rağmen, Hope Jahren’in kitapta dile getirdiği gibi bir şeyi sorgulamaya başladığında ve merak ettiğinde de bilim insanı olmaya başlarsın. Bu deyişiyle her ne kadar akademide bu alanda olmasam dahi kitaplarla bilimi öğrenerek ve insanlara bilimin ne denli önemli olduğunu dile getirerek yaşamımı bu şekilde şekillendiriyorum.


Her koşulda önemli olanın yaşam ağacından bir tutam yaprak kopardığımızda, ışığımıza doğru ilerlememiz gerektiği gerçeğini öğrenmemiz gerekir.



Yazar Hakkında;

Anne Hope Florina Jahren, California Üniversitesi'nin Berkeley Yerleşkesi'nde doktora eğitimini 1996 yılında tamamladıktan sonra jeobiyoloji alanında bağımsız araştırmalar yürütmüş ve ilk olarak Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde, daha sonra Johns Hopkins Üniversitesi bünyesinde ders vermeye ve araştırma yapmaya başlamıştır. jahren, Fullbright Ödülü'ne üç defa layık görülmüştür. ikisi de Amerika Jeoloji Derneği tarafından genç araştırmacılara verilen Donath Madalyası'nı 2001 yılında, Macelwane Madalyası'nı i,se 2005'te almaya hak kazanarak bu iki madalyayı kazanan ilk kadın ve dördüncü bilim insanı oldu.


Ulusal Bilim Vakfı, Enerji Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin desteğiyle 2008 yılında Kararlı İzotop Jeobiyoloji Laboratuvarı'nı kurduğu Hawai'i Üniversitesi'nin Honolulu'da yer alan Manoa Yerleşkesi'nde kadrolu profesör olarak 2016 yılında kadar çalışmıştır. Günümüzde J. Tuzo Wilson Profesörü olarak Oslo Üniversitesi'nde yaşayan ve fosilleşmiş organizmaların çevre ile kimyasal bağları üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.


Yazar hakkında daha fazla bilgi edinmek için:


Kitabın yayınevi açıklaması;


"Bir Bilim İnsanının Tutkulu Hikayesi, Hope Jahren'ın hayatını adadığı çalışmalarını ve tüm çabasını anlamlı kılan sevgiye dair düşüncelerini içtenlikle paylaştığı, etkili bir otobiyografi. Yaşamın ağaçları, çiçekleri, tohumları ve toprağı inceleyerek geçiren bitkibilimci, tabiatın sunduğu büyüleyici güzellikleri keşfe çıkarken yüz yüze geldiği amansız hayatta kalma mücadelesini ve bu keşiflerin edindiği deneyimleri hiyaleştirerek anlatıyor."
İnsanın doğayla olan bitmek bilmez mücadelesinde sıra, bitkilerin dilini öğrenmeye ve yeşil yaprakların, yüzyıllık ağaç gövdelerinin, toprağı kucaklayan köklerin anlatacaklarını dinlemeye geldi."

Kitaptan Alıntılar



"İnsanlar bitkilere benzer: Işığa doğru büyürler. Bilimi seçmemin nedeni, bana ihtiyaç duyduğum şeyi sunmasıydı. Bana kelimenin gerçek anlamıyla bir yuva sundu: Güvende olduğumu hissetiğim bir yer."


-sayfa 31


"Büyümek herkes için uzun ve sancılı bir süreçtir ve büyürken emin olduğum tek şey, günün birinde kendi laboratuvarımın olacağıydı. "


-sayfa 31


"Dişi bir bilim insanı olarak hala alışılmışın dışında bir türüm, ancak kalbimde hiçbir zaman başka bir şey yatmadı."


-sayfa 31


"Diskutere fortiden gir ingenting (Konuşarak geçmişi değiştiremezsin)"


-sayfa 283


"Zorda kaldığım zamanlarda kendi kendime tekraraladığım iki cümle var: Bu işi çok ciddiye almamalısın. Tabii, ciddiye alman gerektiği zamanlar dışında."


-sayfa 349


Bilimle Kalın!


15 görüntüleme

Comments


bottom of page