Herkese merhaba, kalbi hür ve vicdanı tüm insanlıkla olan insanlar! Aralık 2023'te katıldığım ilk etkinlik YGA zirvesiydi.
Sizlere bugün YGA'dan bahsetmekle kalmayıp, ayrıca etkinlik detaylarını da dile getireceğim. İlk olarak ben YGA'yı 2021 yılında Berfin Dağ'ın blog hesabıyla haberdar oldum. YGA'yı biraz geç öğrendiğim için biraz üzüldüm çünkü YGA gerçekten gençler adına anlamlı bulduğum bir organizasyon. Bu organizasyondan geç haberdar olup, ilk kez bu yıl başvuruda bulundum. Ayrıca kurucu ortağı olduğum girişimimdeki arkadaşıma da söyledim. Zirve'de tüm gün Meryemleydim.
Şimdi gelelim YGA'nın ne olduğuna ve neler yaptığına Açılımı “Young Guru Academy” olan ve “Genç Liderler Akademisi” anlamına gelen YGA; geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler yetiştirir. Türkiye’de kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan YGA için “çift kanatlı olmak”, hem insanlığa faydalı projeler tasarlayacak kadar vicdanlı; hem de problemlere köklü çözümleri hayata geçirirken ilklere imza atacak kadar donanımlı olmayı ifade eder.
Burada "vicdanlı olmak" ve "donanım " kavramları üzerinde durmak istiyorum. YGA'da yetişen gençler, sosyal yaralara derman olup, bunları liderlik rolüyle üstlenir. Bunları yaparken vicdanlı olması beklenir ve çift kanatın ilkini tamamlar. Bu tamamlama hemen öyle şıp diye gerçekleşmez. Birlikte insanlığa faydalı olmak için bilgilerimizinde ötesine ulaşmalıyız. Her konuda okuyup araştırmalı ve bildiklerimizle etrafımızdakilere faydalı olmamız gerekir. Bu da bizi bir donanım sahibi olmamıza olanak sağlar. YGA'ya giren gençler eğitilmekle kalmayıp, aynı zamanda inovasyon projelerine katılma imkanı buluyor. YGA üyesi gençlerin geliştirdiği projeler, bugüne kadar birçok ödül kazanmıştır. Tüm projelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Her sene 20 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisi YGA Zirvesi’ne başvurur. 3 aşamalı bir mülakatın ardından 30 öğrenci seçilir. Seçilen gençler, YGA liderlik programlarında aralarında Prof. Aziz Sancar, Ali Koç, Faruk Eczacıbaşı, Prof. Mehmet Toner, Prof. Kristi Raube gibi bilim insanı, akademisyen ve üst düzey yöneticilerin olduğu YGA Hayal Ortaklarının deneyimlerinden beslenir. YGA’nın yürüttüğü Bilim Seferberliği projesinde ve diğer sosyal girişimlerde sorumluluk alarak vicdan ve donanım kanatlarını geliştirirler.
Ben de bu sene zirveye kabul edildim ve ikinci aşamaya geçmeye hak kazandım. Benim Global Impact University programına kabul edilmem için ikinci aşamada üç soru sorulmuştu. Bunlara özenle cevap verdim. Şimdi sonucumu bekliyorum. Eğer bu aşamayı da geçersem, YGA beni bir grup mülakatına davet edecek. Bu da projenin son aşaması.
Zirveye dönecek olursak, sabah 6 civarı kalktım. Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ne tam 08:30 da vardım. Benden önce arkadaşım meryem kayıt masasına geçip kaydını yaptırmıştı bile. İstanbul'un uzak bir mevkinde oturduğum için her yere biraz gecikiyorum. Zaten zirve 09:00'da başlayacaktı. Ben de kayıt masasından kaydımı yaptıktan sonra yaka kartımı ve YGA'nın bizler için hazırlamış olduğu çantamı aldım. YGA bu konuda çok düşünceliydi ve çantamızda ihtiyacımız olan her şey vardı.
Yaka kartlarımızın içinde tohumlar da vardı. Toprağa gömünce fizilizleniyormuş.-Zirveden eve dönünce bunu anneme söyledim ve direk yaka kartımın içindeki tüm tohumları alıp, balkonumuzdaki saksıda duran güzel görünümlü çiçeklerin yanına iliştirdi. Umarım o tohumların da bir gün kanatları olup, göğe doğru uzanırlar.-
Meryem'le balkon katına çıktık ve orada sahneyi iyi görecek bir yer bulduk. Bize verilen tıkla gelsin 200 TL'lik kuponu uygulamada ayarlamaya çalıştık. Ne yazık ki ben yapmama rağmen, yemeğimi yiyemedim. Öğle arası Zorlu Center o kadar çok kalabalıktı ki yemek sipariş vermeme rağmen, bir türlü sıra bana gelmedi. Vejeteryan olduğum için sadece tost sipariş vermiştim. Tüm yemek yiyenlerin yemeklerinin hamburger olması dışında her şey yolundaydı:D Neyseki Meryem'in yemeğini yemesine çok sevinmiştim çünkü o kalabalıkta gerçekten sıra bulmak bizim için çok zor bir hale gelmişti.
Zirvenin başlamasını beklerken, sahnedeki ekranda tanıtım ve proje filmleri gösterildi. Benim en çok ilham aldığım yer Up School ve Twin girişimlerinin tanıtımlarıydı.
Ardından zirve harika bir açılış performansı ile başladı:
İlk konuşma Twin'e destek veren Batuhan Demirtaş'ın konuşmasıydı. Batuhan Demirtaş ilk olarak bizlere yani salondaki herkese farklı alanlarda derdi olanları ayağa kalkmasını istedi. Ben de iklim krizi ve biyoçeşitlilik denilince hemen bu alanları kendime çok dert edindiğim için ayağa kalktım. Konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Açılış konuşmasının ardından Feyza Fulden Akçay & Can Kavanoz'un konuşmasıydı. Beni en çok etkileyen konuşmalardan biriydi. Bu bölümde YGA anlatıldı. Burada dikatimi çeken "Aklı ve vicdanı hür bilim" deyişi beni derin düşüncelere itti çünkü bilimin toplumların zihnini kurtaracak en özgür alan olduğunu düşünüyorum. Zaten Cumhuriyetim'in kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bu konuyu şöyle dile getirmişti: "Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde aklın ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar." Bu öğretiden de anlaşılacağı üzere aklın temel yolu bilimden geçer ve bu bize geçmişte yaşayan bilim insanlarındandan tutmak gerekirse,sorgulayan ve merak eden herkes Atatürk'ün mirasını korumuş olacaktır. Benim üzerinde durmak istediğim şey bilimle ilgilenmek için Bilim insanı olmak gerekmez. Bir şeyi merak edip onu sorguya çektiğin an da bilim insanı olursun. Yeter ki o konudaki merakın zihnin ötesine geçebilsin ve böylece bu dünyayı farklı pencerelerden bakma imkanı sağlayacak. Feyza Fulden Akçay & Can Kavanoz'un konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran konuşmasında neden İş Bankası'nın Bilim Seferberliği'nde yer aldığından bahsetti. Ayrıca doğduğu Antakya'da depremin yaralarını sarmak için çalışmalarda bulunduğunu dile getirdi. Bu konuşmada dikkatimi en çok çeken kısım Hakan Aran'ın bize öncellikli rol modellerin kim olabileceğini anlattı. Aslında doğar doğmaz hepimizin ışığı vardır. Bu ışığı büyüdüğümüzde sadece keşfetmemiz gerekir. Bunun için çevremizdeki rol modellerin bizi karanlık noktalardan aydınlık sahalara çıkarttığına önem vermeliyiz. Hakan Aran'ın konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
YGA kurucusu Sinan Yaman birlikte başaramamanın akıl ile kalbi neden birleştirmediğini ve buna nasıl köklü çözümlere gidilebileceğinin cevabını bizim düşünmemizi istedi. Ayrıca bilimsel bakış açısının birlikte başarmayla nasıl bir lider olunabileceğini bazı grafiklerle dile getirdi. Sinan Yaman'ın konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Bu konuşmalardan sonra 50 dakikalık bir ara verildi. O sıra Meryem'le ben fuaye alanını gezdik. Orada YGA'nın girişimleri vardı. Dikkatimi en çok çeken Twin girişimiydi. Ne yazık ki fuaye alanı çok kalabalık olduğu için pek o bölgeye uğrayamadım. Zaten fuaye alanına inmek ve çıkmak derken ara bitmişti.
Şimdi diğer konuşmalara dönelim;
Konuşmalardan önce Maria Pyatakova Güray'ın piyano performansını dinledik. Bu performansa dikkatlice kulak verdim çünkü gerçekten piyano çalmayı çok istiyorum. Umarım bir gün YGA'lı olurum ve ayrıca piyano sevdamı da buna eklerim. Kim bilir belki yol yakındır...
Mina İlköz Demirtaş UP School Kurucu Ortak & Gamze Cizreli BigChefs Kurucu Ortak & Ateşle Oynayanlar Kitabı Yazarı'nın panelini dinledim. Paneli aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Çiğdem Ertem Intel Education Global Direktörü & Carl Ward FED Başkanı & Asude Altıntaş Güray Twin Kurucu Ortak & CEO'nun eğitim temalı panelini İngilizce olarak dinledik. Bu panel beni Türkiye'nin eğitim sistemini sorgulamam neden oldu. Eğitim ve geleceğin teknolojisini birleştirmek bence özellikle toplumların gelişmişlik seviyelerini artıracağını düşünüyorum. Sonuçta, ailemizden sonra okulda aldığımız eğitim bizi toplum arasına karıştırıyor. Ne yazık ki ülkemizde sınav ve ezber odaklı bri sistem mevcut. Bunun önüne geçmek için her okuyan bireyler kendi alanlarında veya dışında her türlü bilgiyi "insanlığa faydalı olmak " ilkesiyle gerçekleştirirse, eminim ki bir şeyler değişecektir.
Aradan önce TAV Havalimanları Başkan Vekili Sani Şener'in başarı konulu temalı konuşmasını dinledim. Bu konuşma gerçekten çok etkileyiciydi. Konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Burada ara verildi. Meryem'le ben bize verilen 200 TL'lik tıkla gelsin kuponunu kullanmak için önce Zorlu Center'a girdik. Zorlu Centerı o gün YGA'lılar doldurmuştu. Daha sonra benim yemeğimin gelmeyeceğini tahmin ettiğimde direk Zorlu Performans Sanatları Merkezin'e gittik.
Öğle arasından sonra Müzisyen Fuat Güner'in hayatı ve birlikte çalışma adlı konuşmasını dinledim. Burada sizinle Fuat Güner'in söylediği bir cümleyi paylaşmak istiyorum:
Elbette her şeyi bilemeyiz ama bilen insanların olduğu bir ortamda her şeyi sorgulayabiliriz. Bu sorgulamalar bize günlük yaşantımızda eylemleri bilgi yoluyla gerçekliğe kavuşturma imkanı sağlar. Bunun gibi bir nimeti kader elimize verdiyse eğer, onu bir kenara itmemek gerekir. Olanla yetinmeyip, olmayanla nasıl yetinebilirimi öğrenmek içinde alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir. Fuat Güner içindeki sesi dinleyip, egosundan yıkanarak kendi yolunu müzikte buldu. Kim bilir belki sizin de yolunuz istediğiniz olanla karşılaşır..
Fuat Güner'in konuşmasını aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Gökhan Meriçliler WeWalk Kurucu Ortak & Burak Sevilengül EBS Consultancy Genel Müdür & Erinç Özada Melek Yatırımcı'nın panelini aşağı koyduğum videodan izleyebilirsiniz:
Dr Jean Marc Feghali WEWalk, AR-GE Yöneticisi & Joe Alfonso WEWalk İş Geliştirme Yöneticisi'nin İngilizce panelini de aşağıya koyduğum videodan izleyebilrsiniz:
Bu konuşmanın ardından Meryem ile dışarı çıkmak zorunda kaldık. O sıra Piyanist & Besteci olan İpek Nisa Göker'in konuşması ve piyano performansı vardı. Bunu da aşağıya koyduğum videodan izleyebilrsiniz:
Bu gösteriden sonra da 45 dakikalık bir ara verildi. O sıra çantada bize verilen çikolatamsı bir şeyi yedim. Gerçekten çok yoğun ve unutamayacağım bir gün olmuştu. Artık sona doğru yaklaşıyorduk ve ben nedense bitmesini hiç istemiyordum...
Son aradan sonra yapay zeka ile müziğin buluşmasınıa şahit olduk. Beyza Doğuç Chat GPT'yi açarak günün en çok kullanılan kelimeleriyle ve sahnenin seçtikleriyle bir şarkı yapmasını söyledi. Daha sonra bu şarkıyı seslendirdi. Gerçekten yapay zekanın ritmi ile çoşmuştum. Artık yapay zekanın hayatımızın bir parçası olduğu gerçeğini anlamıştım. Beyza Doğuç'un bu performansını ve konuşmasını aşağıya koyduğum videodan izleyebilrsiniz:
IKE Kılınç ve YGA mezunlarının konuşmasını aşağıya koyduğum videodan izleyebilrisiniz:
Son konuşmayı ise Sanatçı INJI yaptı. Konuşmasının sonuna doğru sahneyi Bellydancing ile ayağa kaldırıp,çoşturdu. Konuşmasını aşağıya koyduğum videodan izleyebilrisiniz:
Bitmişti unutulmaz gün...
Eve gidene kadar zirve sırasında aldığım notları okudum ve ben de lisede YGA'lı olabilirdim diye düşündüm. Lisedeyken gerçekten bana rehperlik edecek çok kişi yoktu. Bu programdan geç haberdar oldum. Bunun üzüntüsünü yaşamamak için Global School University programı açılır açılmaz başvurumu yaptım. Şu an beklemedeyim. Umut ediyorum ki bir gün ben de YGA'lı olacaktım.
Şimdi sizlerle zirve boyunca hayatımın bir parçası haline gelecek bazı öğreti cümleleri sizinle paylaşmak istiyorum ancak kime ait olduklarını yazmayacağım.
"Hiçbir meraklı zihin geride bırakılmamalı."
"İnsan yürürken izler bulmalı."
"Bildiklerimizin öğretmeni, bilmediklerimizin öğrencisi olalım."
"Fikrine değil, probleme aşık ol."
"Yola ikna edilmişlerle değil, inananlarla çıkılır."
"Bölüşerek tok olmayı öğrenmek zorundayız."
"Dertli olduğum konuları imkanım olsaydı çözerdim demeyin, imkan yaratın, adım atın. Attığınız adımların nasıl etkili sonuçlar doğurduğunu gördüğünüzde sizin de umudunuz artacaktır."
"Hayalleriniz ve duygularınız yorulmuş olabilir. Sizi motive edecek gücün yakıtı meraktır."
"Tüm dünyanın birlikte başarma iklimine çok ihtiyacı var."
"Temel değerleriniz aynı olduğu sürece, güçlü yönlerinizin farklı olduğu kişilerle yola çıkarsanız zayıf yönlerinizi tamamlayıp çift kanatlı bir şekilde uçabilirsiniz."
"Liderlik kabiliyetleri, karar verirken ve sorumluluk alırken gelişir."
"Muasır medeniyetler ufkunda bir güneş gibi doğmak."
Bilimle Kalın!
コメント